Ελληνικά
English  French German Greek Italian Portuguese Russian Spanish

το καλυτερο φαγητο : ΦΟΔΕΛΕ

Litinos

Ταβέρνες
Litinos
 ΠεριφέρειαΚΡΗΤΗΣ
 ΝομόςΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 ΔήμοςΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
 ΠόληΦΟΔΕΛΕ
 Email litinos.fodele@gmail.com
 ΔιεύθυνσηFodele
 ΤΚ71500
 Τηλέφωνο2810521619, 6946990945
 Φαχ
 Web site
To Φόδελε είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά στο Δήμο Μαλεβιζίου του νομού ηρακλείου, το οποίο είναι κρυμμένο μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα γεμάτη με αιωνόβια πλατάνια και πορτοκαλεώνες με τον ποταμό Παντομάντρη να διασχίζει την κοιλάδα του φόδελε.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και λιγότερο με την κτηνοτροφία, ενώ το χωριό υδρεύεται από δίκτυο παρακείμενων πηγών.

Το φόδελε, όμως, είναι και χωριό που έχει ιστορική σημασία, καθώς σε αυτό λέγεται ότι γεννήθηκε ο γνωστός ζωγράφος Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ή αλλιώς ελ Γκρέκο το 1545. Στην τοποθεσία αρχοντικά, όπου σώζεται ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στα εισόδια της Θεοτόκου, που λέγεται ότι έδωσε το έναυσμα στον Θεοτοκόπουλο να ασχοληθεί με την αγιογραφία και θρησκευτικά θέματα.

Στον οικισμό επίσης βρίσκεται το μουσείο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, όπου στεγάζονται έργα αντίγραφα του γνωστού ζωγράφου.

Κατά την επίσκεψη σας όμως, στο όμορφο αυτό χωριό, το σίγουρο είναι, ότι κάτω από τη δροσερή σκιά, των αιωνόβιων πλατάνων, θα νιώσετε την απόλυτη χαλάρωση και φυσικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον και τοπίο ο καλύτερος συνδυασμός είναι ένα εξαίσιο γεύμα.

Γι αυτά και πολλά άλλα ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ είναι η παραδοσιακή ταβέρνα ΛΙΤΙΝΟΣ.

Πρόκειται για μια οικογενειακή ταβέρνα με παραδοσιακές γαστρονομικές αξίες της οικογένειας ΛΥΤΙΝΑ, όπου προέρχεται και το όνομα της.

Η νοικοκυρά μαγείρισα Λυτινα Μαρία και ο Σύζυγος της Νίκος Καστελιανάκης, είναι οι άνθρωποι που με μεράκι αγάπη, σεβασμό και αυθεντική κρητική φιλοξενία θα σας υποδεχτούν και θα φροντήσουν η επίσκεψη σας στο φόδελε να κλείσει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στην ταβέρνα Λίτινος, το αντικριστό αρνί, τα κρητικά παραδοσιακά μαγειρευτά, το χειροποίητο ψωμί στο ξυλόφουρνο με Προζύμη, το τσιγαριαστό, το γαμοπίλαφο, οι πλούσιες σαλάτες εποχής, το επιδόρπιο έκπληξη αλλά και πολλά άλλα, είναι οι σοβαρότερες αιτίες που θα σας κάνουν να θέλετε να επισκεφθείτε την Οικογενειακή παραδοσιακή ταβέρνα ΛΙΤΙΝΟΣ,   ξανά και ξανά και ξανά…!!!