Επιστροφή
Παρασκευή 07 Ιουλίου 2017 14:50
Διατροφή κ τρόπος ζωής το μυστικό της μακροζωίας


Με τα μάτια στραμμένα στους Ικαριώτες, Eλληνες επιστήμονες αναζητούν τα μυστικά της μακροβιότητας. Στην Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού καταφέρνει να ξεπεράσει τα 90 χρόνια ζωής, ενώ στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο. Ποιο είναι το μυστικό;

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τσάι και καθημερινή χρήση ελαιολάδου «θωρακίζουν» την καρδιά και τα αγγεία των κατοίκων της Ικαρίας και καταπολεμούν την κατάθλιψη των ηλικιωμένων. Το «μενού» συμπληρώνεται με μεσημεριανή σιέστα και ένα καφεδάκι. Η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων στον κόσμο. Ακολουθούν η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια και η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα.

Στα αποτελέσματα της μελέτης αναφέρθηκαν την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χρήστος Πίτσαβος, ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Εμμανουήλ Βαβουρανάκης και η επιμελήτρια στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου κυρία Χριστίνα Χρυσοχόου.

Οχι μόνο η διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής των Ικαριωτών φαίνεται ότι δρα προστατευτικά όσον αφορά την εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων. Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής σε συνδυασμό με την ορεσίβια ζωή και μια ήρεμη, χωρίς στρες, διαβίωση είναι τα στοιχεία που φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροβιότητά τους. Σύμφωνα με τις πρώτες παρατηρήσεις των ειδικών, τα υπερήλικα άτομα της μελέτης (άνω των 80 ετών), κατανάλωναν 14% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων πρωτεΐνη, 54% λίπος (κυρίως μονοακόρεστο και πολυακόρεστο) και υδατάνθρακες σε ποσοστό 32%.

Συντροφικότητα και κοινωνικότητα
Εξίσου σημαντικό ρόλο με τη διατροφή, παίζουν η συντροφικότητα και η κοινωνικότητα, κυρίως στην εκδήλωση κατάθλιψης. Η εμφάνιση της νόσου ήταν μικρότερη στους Ικαριώτες σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς ηλικιωμένων. Σοβαρή κατάθλιψη καταγράφτηκε στο 4% των ηλικιωμένων ανδρών και στο 9% των ηλικιωμένων γυναικών (μέσης ηλικίας 75 ετών). Επιπλέον, πέντε στους δέκα υπερήλικες ανέφεραν στους επιστήμονες ότι τηρούσαν τη θρησκευτική νηστεία.

Επιπλέον, οι Ικαριώτες δεν έχουν εγκαταλείψει την καθημερινή ενασχόληση με αγροτικές δουλειές, ούτε τους περιπάτους. Το 85% των συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφερε μέτρια ενασχόληση σε φυσική δραστηριότητα. Τα μυστικά της μακροβιότητας θα συζητηθούν σε συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στην Ικαρία (14-17 Ιουλίου 2011) από το Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας με θέμα την επεμβατική καρδιολογία.

Πηγή: daypress.gr